Delfshaven Helpt is een netwerk van mensen en organisaties in Delfshaven. Wij helpen bewoners die steun nodig hebben in de corona-crisis. bekijk in je browser
Delfshaven Helpt
Nieuwsbrief #2

Wie kent nog schoolkinderen die zonder computer thuis zitten?
We hebben er nog een aantal over...

Delfshaven Helpt bereikt steeds meer mensen. Het helpt enorm dat media als Open Rotterdam ons initiatief nu goed oppakken. En door de laatste posteractie zijn we veel zichtbaarder in de straten, winkels en kantoren. Op de website en ons telefoonnummer 010 747 00 22 komt dan ook een stijgend aantal hulpvragen binnen. ‘Hoe zet ik een telefooncirkel op’? Of: ‘wie wil af en toe een stukje met me lopen’? Ook de initiatieven in de wijken slaan aan. Neem de laptopactie. Dankzij gulle sponsors en de inzet van vrijwilligers doen honderden kinderen nu rustig thuis hun schoolwerk, op hun eigen computer. En goed nieuws: het toffe online activiteitenprogramma voor de jongeren uit Delfshaven biedt extra activiteiten voor tijdens de ramadan.

Jongerenprogramma ook tijdens de ramadan

Voor jongeren is het best lastig om de tijd door te komen nu ze niet meer de hele dag naar school hoeven. We willen voorkomen dat ze tóch in grotere groepen met elkaar afspreken. Daarom bedachten de jongerencoaches van wmo Radar een online activiteitenprogramma. Dit programma loopt ook door tijdens de ramadan. Er zijn zelfs activiteiten voor de hele buurt, zoals een bingo en #samen strijden. Dit past goed bij waar het tijdens de ramadan om gaat: om samen zijn.

Op het programma staan onder meer online houseparty’s, Netflix party’s, online game-events, online sporten en online challenges, waarmee mooie prijzen te winnen zijn. Denk aan cadeaubonnen, kleding van Banlieu of een studiosessie bij Poundcake, onder professionele begeleiding. Voor meer info: Peggy Manikus, 06-27979418 of pmanikus@wmoradar.nl.

Foto: Silvie Raap

Leerlingen zonder computer ontvangen laptop

Sinds de schooldeuren gesloten zijn, geven scholen op afstand les. Alleen niet álle gezinnen hebben voldoende computers in huis. Dat betekent dat niet alle kinderen de lessen kunnen bijwonen. In de werkgroep ‘Computer Devices’ van Delfshaven Helpt werken verschillende sociale partners samen om deze kinderen te helpen. Zij krijgen een computer in bruikleen. Silvie Raap is al weken druk bezig om de verspreiding te coördineren via de scholen. Op onze website staat een leuk interview met haar. Er zijn nog enkele laptops en computers beschikbaar. Dus ken je kinderen die moeite hebben met het onderwijs op afstand omdat zij geen computer hebben? Bel dan met onze hulplijn 010 74 70 022.

Natafelen On Lijn!

Natafelen is het goede gesprek dat vaak ontstaat na een etentje met vrienden of familie. De borden zijn afgeruimd, maar het samen zijn is nog niet voorbij. Vanuit deze gedachte startte Zorgvrijstaat Natafelen On Toer op, themabijeenkomsten rondom geestelijke gezondheid. Normaal vindt Natafelen On Toer plaats in huiskamers of buurtplekken in Rotterdam West, voorafgegaan door een vegetarische maaltijd. Door de coronamaatregelen is van Natafelen On Toer een online variant gemaakt: Natafelen On Lijn. Zo houden we toch contact met onze Natafelers. Op 23 april was het thema ‘Vraag het de psycholoog’. Onze wijkpsycholoog Raphael Maria Theuvenet zat online klaar voor alle vragen die mensen in deze moeilijke tijden wellicht bezighouden. Er kwam van alles langs, variërend van ‘Hoe kan ik mijn angst voor corona een beetje in de hand houden’, tot ‘hoe combineer ik thuiswerken en schoolwerk van de kinderen’.

Er is nog geen nieuwe On Lijn-datum bekendgemaakt.

Lekker Bezig @HOME

Om gezond en fit te blijven is het belangrijk regelmatig te bewegen, binnen én buiten. Zeker nu veel mensen niet of alleen voor de hoognodige boodschappen het huis uitgaan. Maar ook al staan de mind- en bodyactiviteiten van het project 'Lekker bezig' (van wmo Radar) voorlopig stil vanwege de maatregelen, werken aan een gezonde leefstijl kan prima thuis. In deze folder staan gezonde en leuke tips en oefeningen van wmo Radar die makkelijk thuis te doen zijn. En voor de bewoners die het niet alleen voor elkaar krijgen, kan Delfshaven Helpt een Beweegmaatje zoeken. Meer informatie: Suzana Zornic, 06 518 63 554 of S.Zornic@wmoradar.nl


Foto: Paul van der Blom

Onze vrijwilligers staan klaar

Mensen helpen is fijn. Dat blijkt wel. Via onze website meldden zich al meer dan 500 vrijwilligers aan. We hebben zelfs zoveel helpende handen dat we nu vooral op zoek zijn naar bewoners die ondersteuning nodig hebben! Zijn er mensen in de wijk die behoefte hebben aan een praatje of eenzaam zijn? Geef ze dan een flyer van Delfshaven Helpt, of verwijs ze naar ons telefoonnummer. Of naar onze website.


Sommige gezinnen hebben het druk, omdat een ouder een vitaal beroep heeft. Ook zij mogen bij ons aankloppen voor een maaltijdservice of extra begeleiding voor kinderen.

En… donaties aan ons noodfonds zijn natuurlijk altijd welkom!

Foto: Elske Wits. Vlnr Kaan, Zakaria en Hakim

Buurtmaatjes

In heel Delfshaven gaan vrijwilligers de straat op om bewoners in meerdere talen uitleg te geven over corona: de buurtmaatjes. Ook vertellen ze over Delfshaven Helpt. Afgelopen zaterdag gingen weer vier groepen op pad in de wijken. Elske Wits liep mee: 'We zagen dat vrijwel iedereen de 1,5 meter afstand aanhoudt. Veel mensen kennen Delfshaven Helpt, dat is mooi! Maar we kwamen ook mensen tegen die nog niet van ons buurtinitiatief afwisten. We konden gelijk ondersteuning aanbieden als dat nodig was. Bijvoorbeeld aan een moeder die dringend hulp nodig had bij de begeleiding van haar dochter bij het huiswerk. Ook waren er mensen die in hun omgeving eenzame mensen hadden en blij waren om te horen dat er zoveel vrijwilligers klaar staan om te bellen of boodschappen te doen.’

Tips voor de buurtmaatjes? Bel ons op 010 747 00 22


Je ontvangt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op de website van Delfshaven Helpt of van het Armoedeplatform Delfshaven.

Afmelden
MailerLite