اگر قادر به دیدن تصاویر نیستید، لطفاَ اینجا را کلیک کنید

خبرنامه کرسی یونسکو در آموزش مهندسی- شماره پنجم- اسفندماه 1398

آغاز سخن

به نام ایزد بهار آفرین

هیچ راهی نیست کان را نیست پایان ... 

سال پرماجرای 1398، با همۀ فراز و فرودهایش رو به پایان است. در این هفته‌های آخر سال، ورود و شیوع میهمانی ناخوانده، چالش بزرگی را به‌ وجود آورده و موجب خسارت‌های جانی و مالی قابل توجه و توقف و یا کند شدن بسیاری از فعالیت‌ها، بخصوص فعالیت های آموزشی شده است. در این شرایط، مراکز آموزش عالی تعطیل شده اند و در فرصتی کوتاه، دورکاری و آموزش برخط به‌عنوان روشی جایگزین، به‌طور گسترده‌ای به‌ کار گرفته شده است.

آماده نبودن زیر ساخت‌های لازم برای آموزش برخط، در تعداد زیادی از مراکز آموزشی و آشنا نبودن بسیاری از مدرسان با اصول این نوع آموزش، مشکلات فراوانی را برای استادان، دانشجویان و دیگر ذینفعان به‌ وجود آورده است. آموزش برخط، که روز به روز بر دامنۀ کاربرد آن افزوده می‌شود، از اصول خاصی تبعیت می‌کند (اینجا)، که بدون توجه به آنها، یادگیری مورد نظر حاصل نخواهد شد. امید است در سال پیش رو و پس از برطرف شدن ناملایمات جاری، مراکز آموزشی به ارزیابی این تجربه جدید همت بگمارند و راهکارهای لازم را برای ارتقاء کیفیت این نوع آموزش به اجرا در آورند.

ضمن ستایش تلاش و کوشش شبانه روزی عزیزانی که راه گذر از این شرایط خاص را هموار می سازند، سخن را با تبریک سال نو و امید به آینده، آنگونه که حافظ بزرگ می فرماید، به‌ پایان می‌برم. 

یوسف گم گشته بازآید به کنعان غم مخو   

کلبه احزان شود روزی گلستان غم مخور   

ای دل غمدیده حالت به شود دل بد مکن 

وین سر شوریده باز آید به  سامان غم مخور

گر بهار عمر باشد باز بر تخت چمن

چتر گل در سر کشی، ای مرغ خوشخوان غم مخور

دور گردون گر دو روزی بر مراد ما نرفت 

دائماً یکسان نباشد حال دوران غم مخور

هان مشو نومید چون واقف نه‌ ای از سر غیب 

باشد اندر پرده بازیهای پنهان غم مخور

در بیابان گر به شوق کعبه خواهی زد قدم

سرزنش ها گر کند خار مغیلان غم مخور

گر چه منزل بس خطرناک است و مقصد بس بعید 

هیچ راهی نیست کان را نیست پایان غم مخور

 حسین معماریان، 18 اسفند 1398

پیشنهاد های آموزشی سال 1398

ایستگاه نوآوری

در سال‌های اخیر نوآوری به کلید واژه پیشرفت و توسعه کشورها، سازمان‌ها و موسسات تبدیل شده است. به‌عنوان مثال، درحوزۀ آموزش عالی، نوآوری ملاک مهم دانشگاه‌های نسل سوم شده است. به‌ این ترتیب، دیگر تعداد مقالات ISI، یگانه ملاک سنجش پیشرفت علمی یک دانشگاه یا کشور نیست.  ادامه

سازوکار یاددهی و یادگیری

تا چه حد این گزاره صحیح است که: «ما دانشجویان را برای گذشتۀ خودمان تربیت می‌کنیم، نه آینده خودشان». بررسی‌ها نشان می‌دهد که اغلب آموزشگران دانشجویان را آنگونه آموزش می‌دهند که خود در گذشته آموزش دیده‌اند. در دنیایی که در حال تجربۀ تغییرات شگرف در همۀ زمینه هاست، آیا آموزش و یاددهی به‌صورت گذشته، از کارایی لازم برخوردار خواهد بود؟ ادامه

ده اقدام برجسته دهه گذشته (1388-1398)، برای ارتقای آموزش مهندسی ایران

انجمن آموزش مهندسی ایران به مناسبت دهمین سال تأسیس،  فعالیت های متنوعی را در قالب 10 برنامه کلیدی اجرا کرده است. "تدوین گزارش هایی در خصوص 10 اقدام برجسته برای ارتقای آموزش مهندسی ایران" یکی از برنامه هایی است که دکتر حسین معماریان، رئیس کرسی یونسکو در آموزش مهندسی و عضو هیأت مدیره انجمن، دبیر این برنامه بوده اند. مشروح  این گزارش را می توانید از اینجا دریافت کنید. 

دیروز، امروز و فردای باسوادی

مفهوم سواد در سدۀ گذشته، تغییرات بسیاری کرده است. به‌ عنوان مثال، در طی این مدت، یونسکو یعنی سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد، چهار تعریف مختلف از سواد را ارایه داده است. در اوایل قرن بیستم، این سازمان توانایی خواندن و نوشتن به‌زبان مادری را معیار باسواد بودن می‌دانست. در اواخر قرن بیستم، ادامه

یادگیری معکوس

در دنیایی که دانشجویان، از طریق تلفن همراه، به‌هرگونه اطلاعات مورد نیاز دسترسی دارند، آیا می‌‌توان آنها را به‌روش‌های تدریس سنتی، در کلاس راضی نگاهداشت؟ به چه صورتی می‌توان از فرصت محدود ارتباط رو در روی استاد و دانشجویان در کلاس، به‌نحو بهینه‌ای استفاده کرد؟ در چند دهه اخیر کوشش‌های متعددی برای پاسخگویی به این پرسش‌ها، صورت گرفته است. در همین راستا روش‌های مختلف یادگیری ترکیبی پیشنهاد و تجربه شده است. ادامه

انتشارات در سال 1398

کتاب

  •     نام کتاب: یاددهی و یادگیری؛ 50 راهکار برای بهبود کیفیت آموزش      مهندسی
  •     مولف: دکتر حسین معماریان
  •     انتشارات: دانشگاه تهران
  •      چاپ اول: شهریور 1398
  •     تعداد صفحات: 313

    ادامه

مقاله های منتشر شده در سال 98

مقاله های منتشر شده در نشریات علمی- پژوهشی

مقاله های ارائه شده در همایش ها و کنفرانس ها

دوره ها و کارگاه های آموزشی برگزار شده در سال 1398

برگزاری کارگاه « ساز و کار ارزیابی درونی برنامه های آموزش مهندسی»

پیرو عقد قرارداد بین موسسه ارزشیابی آموزش مهندسی ایران و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، ارزیابی درونی یک برنامه آموزشی از هفت دانشگاه منتخب کشور، به موسسه ارزشیابی آموزش مهندسی ایران ابلاغ شد. به‌دنبال تشکیل گروه های ارزیابی درونی این برنامه‌ها، کارگاه توجیهی با شرکت نمایندگانی از هفت دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل (مهندسی مکانیک)، دانشگاه صنعتی شریف (مهندسی برق)، دانشگاه تهران (مهندسی متالورژی و مواد)، دانشگاه صنعتی اصفهان (مهندسی برق و کامپیوتر)، دانشگاه یزد (مهندسی برق)، دانشگاه کردستان (مهندسی برق) و دانشگاه فردوسی مشهد (مهندسی کامپیوتر) در دانشکده مکانیک دانشگاه تهران برگزار شد. در این کارگاه یک روزه ،که با مشارکت کرسی یونسکو در آموزش مهندسی برگزار شد، آقایان دکتر محمد رضا حائری یزدی، دکتر عباس بازرگان و دکتر حسین معماریان آموزشهای لازم را ارائه دادند.

برگزاری دورۀ آموزشی چهار روزه "توسعه مهارت های یاددهی-یادگیری اعضای هیأت علمی"

دورۀ آموزشی چهار روزه "توسعه مهارت های یاددهی-یادگیری اعضای هیأت علمی"، با هدف توسعۀ حرفه‌ای اعضای هیات علمی، با مشارکت کرسی یونسکو در آموزش مهندسی، دفتر ارزیابی کیفیت دانشکده فنی و شاخه انجمن آموزش مهندسی ایران در دانشگاه تهران، از 23 تا 26 شهریورماه سال 98 در دانشکده فنی دانشگاه تهران برگزار شد. مدرس این دوره، دکتر حسین معماریان، استاد دانشکدۀ فنی و رئیس کرسی یونسکو در آموزش مهندسی بوده است. در 8 کارگاه آموزشی این دوره، تعداد 7 نفر از اعضای هیأت علمی دانشکده فنی دانشگاه تهران، 7 نفر از اعضای هیأت علمی دانشگاه صنعتی شریف و 6 نفر از اعضای هیأت علمی دانشگاه علم و صنعت ایران شرکت داشتند. دیدگاه شرکت کنندگان شاخه انجمن آموزش مهندسی ایران در دانشگاه علم و صنعت در خصوص این دوره را می توانید از اینجا  دریافت کنید.

برای مشاهده تصاویر و فیلم کوتاه از مطالب ارائه شده در دوره، اینجا را کلیک کنید.

برگزاری کارگاه توسعه مهارت های دستیاران آموزشی در دانشگاه صنعتی شریف

کارگاه های آموزشی ویژه دستیاران آموزشی با هدف ارتقای مهارت های حرفه ای و دانش دستیاران آموزشی توسط معاونت آموزشی و تحصیلات تکمیلی و با همکاری شاخه انجمن آموزش مهندسی ایران در دانشگاه صنعتی شریف، دهم مهرماه  98 در این دانشگاه برگزار شد. این کارگاه آموزشی با همیاری جمعی از استادان فرهیخته و صاحب سبک در حوزه آموزش، به صورت چند کارگاه هم زمان برگزار شد. مدرسین کارگاه های مذکور دکتر حسین معماریان و دکتررامتین خسروی از دانشگاه تهران و دکتر رضا اجتهادی (استاد دانشکده فیزیک) ، دکترمحمد دورعلی (استاد دانشکده مهندسی مکانیک) ، دکتر محمد حسین رهبان (استاد دانشکده مهندسی کامپیوتر) ، دکترعلی فتوت احمدی (استاد دانشکده مهندسی برق) ، دکتر فرزام فرهمند (استاد دانشکده مهندسی مکانیک) و دکتر محمدرضا هرمزی نژاد (استاد دانشکده شیمی) از دانشگاه صنعتی شریف بودند. این کارگاه های آموزشی برای نخستین بار با حضور بیش از 600 دستیار آموزشی و تعداد قابل توجهی از اعضای هیأت علمی و همچنین کارکنان دانشگاه که به عنوان دستیار آموزشی و سرپرست آزمایشگاه فعالیت دارند برگزار شد. شرکت کنندگان در این کارگاه ها با اصول و اخلاق حرفه‌ای، آداب دستیار آموزشی، روش‌های صحیح تدریس و کلاس داری، شیوه‌های آموزش تعاملی و روش‌های یادگیری-یاددهی فعال آشنا شدند و همچنین گواهی حضور در دوره را با تأیید معاونت آموزشی دانشگاه و ریاست شاخه انجمن آموزش مهندسی ایران در این دانشگاه دریافت کردند.

برگزاری دو کارگاه ویژه دستیاران آموزشی در سال 98

کارگاه آموزشی ویژه دستیاران آموزشی (TA)، با شرکت دستیاران آموزشی پردیس دانشکده های فنی دانشگاه تهران، در تاریخ های 2 اردیبهشت ماه و اول آبانماه 98 در دانشکده برق و کامپیوتر دانشگاه تهران برگزار شد. در این کارگاه، دکتر حسین معماریان و دکتر رامتین خسروی به ترتیب در خصوص "سامان دهی کلاس های حل تمرین" و "ارائه تجربیات یک تدریس موفق" صحبت کردند. پس از هر سخنرانی دقایقی به پرسش و پاسخ پیرامون موضوع سخنرانی اختصاص داشت و در انتها هم، دستیاران آموزشی به بحث آزاد و ارائه تجربیات خود پرداختند. به شرکت کنندگان در این کارگاه آموزشی، گواهینامه دو زبانه شرکت در کارگاه اعطا شد.

برگزاری دومین دوره «نحوه برگزاری کارگاه های دستیاران آموزشی»

 در کنار برگزاری کارگاه ویژه دستیاران آموزشی، دومین دوره آموزشی"نحوه برگزاری کارگاه های دستیاران آموزشی" نیز با شرکت  تعدادی از اعضای هیأت علمی عضو انجمن آموزش مهندسی ایران و علاقه مند به آشنایی با محتوا و چگونگی برگزاری آن در تاریخ 98/2/4 دردانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه تهران برگزار شد. مدرسان این دوره آقایان دکتر حسین معماریان و دکتر رامتین خسروی بودند. در پایان کارگاه آموزشی نیز گواهی شرکت در کارگاه به شرکت کنندگان اهدا گردید.   

برگزاری کارگاه «شیوه های بازنگری رشته های درسی، بر اساس استانداردهای ABET»

کارگاه آموزشی "شیوه های بازنگری رشته های درسی، براساس استانداردهای ABET"  بنا به درخواست دفتر گسترش و برنامه ریزی درسی معاونت آموزشی دانشگاه علم صنعت ایران و در تاریخ 19 تیرماه برگزار شد. در این کارگاه آموزشی که توسط دکتر حسین معماریان، رئیس کرسی یونسکو در آموزش مهندسی برگزار شد، حدود 40 نفر از اعضای هیأت علمی این دانشگاه از رشته های  مختلف حضور داشتند. ایشان ابتدا در رابطه با استاندارد های آموزش مهندسی در جهان مطالبی را ارائه فرمودند و سپس در مورد اهمیت و نحوه ارزیابی برنامه های درسی و چگونگی سازگاری آن با رشته های مختلف تحصیلی سخنان خود را ادامه دادند. انتهای کارگاه نیز دقایقی به پرسش و پاسخ با حضار اختصاص داشت.

سخنرانی ها، نشست ها و میزگردها در سال 1398

سخنرانی دکتر سید امید فاطمی با موضوع « تحول دیجیتال در دانشگاه تهران»

دکتر سید امید فاطمی، دانشیار دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر پردیس دانشکده های فنی دانشگاه تهران و رئیس مرکز آموزش های الکترونیکی دانشگاه تهران در جلسه شورای راهبردی کرسی یونسکو در آموزش مهندسی که در تاریخ دهم دی ماه 98 برگزار شد، در خصوص « تحول دیجیتال در دانشگاه تهران» سخنرانی کردند.  ایشان عنوان کردند که در حال حاضر معاونت جدیدی در دانشگاه بوجود آمده است و دو مرکز فناوری اطلاعات و فضای مجازی و مرکز یادگیری الکترونیکی زیر مجموعه آن هستند. ایشان پنج هدف را به عنوان مهمترین اهداف مرکز دیجیتال دانشگاه تهران بیان کردند:

  •  اعضای هیأت علمی Digital Educator شوند.
  •  دانشجویان Digital Students شوند.
  •  کارکنان مهارت دیجیتال داشته باشند.
  •  شرایطی ایجاد شود که همه عادت کنند در تصمیم گیری هایشان از داده استفاده کنند.
  •  برای رسیدن به اهداف تعیین شده، ابزارها، زیرساخت ها و خدمات مناسب تهیه گردد.                   

فایل صوتی سخنرانی ایشان از اینجا قابل دریافت است.

سخنرانی دکتر مهدی زارع با موضوع « آموزش مهندسی و مدیریت بحران سوانح طبیعی»

شاخه انجمن آموزش مهندسی ایران در دانشگاه تهران، سخنرانی علمی با عنوان « آموزش مهندسی و مدیریت بحران سوانح طبیعی» را در جلسه شورای راهبردی کرسی یونسکو در آموزش مهندسی، در تاریخ 27 آذرماه 98 و با سخنرانی دکتر مهدی زارع (استاد زلزله شناسی مهندسی، پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله و عضو وابسته شاخه زمین شناسی فرهنگستان علوم) برگزار کرد. فایل صوتی سخنرانی ایشان از اینجا و فایل پاورپوینت ارائه نیز از اینجا قابل دریافت است.

سخنرانی ریاست کرسی در کارگاه استادان راهنما در دانشگاه صنعتی شریف

 دکتر حسین معماریان، در گردهم‌آیی استادان راهنمای دانشگاه شریف، سخنرانی را با عنوان «نقش استادان راهنما در آموزش مهندسی» ارائه کردند. هدف این سخنرانی که در تاریخ 17 دیماه 98 در سالن خوارزمی این دانشگاه برگزار شد، ارتقای عملکرد اساتید راهنمای دانشجویان، به‌ ویژه دانشجویان ورودی هر سال بود. پرسش هایی نظیر: نقش کنونی استادان راهنما چیست؟ آموزش مهندسی مدرن چه جایگاهی را برای استاد راهنما در نظر می‌گیرد؟ استاد راهنما چه نقشی در موفقیت یک برنامه آموزشی دارد؟ استاد راهنما چه نقشی در حل مشکلات دانشجویان دارد؟ و پیش‌نیازهای یک استاد راهنمای موفق کدامست؟ از جمله پرسش هایی بودند که  طی این سخنرانی طرح و به‌ آنها پاسخ داده شد.

سخنرانی دکتر مجتبی شریعتی نیاسر در جلسه شورای راهبردی کرسی یونسکو در آموزش مهندسی

دکتر مجتبی شریعتی نیاسر، معاون آموزشی وقت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در جلسه شورای راهبردی کرسی یونسکو در آموزش مهندسی که در تاریخ 5 تیرماه 98 در پردیس دانشکده های فنی دانشگاه تهران برگزار شد، حضور یافته و ضمن بیان پاره ای از فعالیت های معاونت آموزشی وزارت عتف، به سوالات اعضای حاضر در جلسه در خصوص چالش های آموزش مهندسی پاسخ دادند. مشروح مطالب ارائه شده توسط ایشان از اینجا قابل دریافت است.

حضور کرسی یونسکو در آموزش مهندسی، در نشست همکاریهای مشترک مالزی-یونسکو(MUCP)

دومین نشست «برنامه همکاری‌های مشترک مالزی-یونسکو (MUCP، در روزهای اول و دوم مهرماه، در جزیره پنانگ کشور مالزی برگزار شد. در این نشست کارشناسانی از مناطق مختلف آسیا، اقیانوس آرام و آفریقا حضور داشتند و به بررسی و ارزیابی 29 پروژه انجام شده بین کشور مالزی و یونسکو پرداختند. شناسایی یافته‌های کلیدی، بهترین شیوه‌های دستیابی به اهداف 17 گانه توسعه پایدار یونسکو و تجزیه و تحلیل نتایج این پروژه‌ها، از جمله مواردی بودند که در این نشست مورد بررسی قرار گرفتند. این نشست با ارائه پیشنهادها و راهکارهایی برای ادامه این پروژه، با عنوان MUCP+، خاتمه یافت. دکتر گلناز جوزانی کهن، نماینده کرسی یونسکو در آموزش مهندسی، تنها شرکت کننده ایرانی این نشست بودند. علاوه بر جمهوری اسلامی ایران، نمایندگان کشورهای مالزی، اندونزی، کره، تانزانیا، فیلیپین، فیجی، استرالیا و فرانسه نیز در این نشست شرکت داشتند.

برگزاری میزگرد تخصصی در ششمین کنفرانس بین المللی آموزش مهندسی ایران

 در ششمین کنفرانس بین المللی آموزش مهندسی ایران، میزگرد تخصصی با عنوان « نوآوری در آموزش مهندسی: چالش ها و چشم اندازها» در روز چهارشنبه 29 آبان ماه در دانشکده مهندسی دانشگاه فردوسی مشهد با حضور دکتر حسین معماریان رئیس کرسی یونسکو در آموزش مهندسی، برگزار شد. سایر اعضای شرکت کننده در این میزگرد، دکتر محمود مهر محمدی، دکتر مجید میرزا وزیری و دکتر علی نحوی بودند و مدیریت آن را نیز دکتر عباس بازرگان، عضو شورای راهبردی کرسی یونسکو در آموزش مهندسی بر عهده داشتند. چکیده مطالب ارائه شده در میزگرد:

به طور کلی، نوآوری با این امر سر و کار دارد که چگونه امور یا فعالیت هایی را به گونه ای دیگر چنان انجام دهیم که راه حلی نوین را فراهم آورد. نوآوری در آموزش مهندسی با مفاهیم نو، اندیشه های نوین و روش های تازه برای کارآمدتر کردن و اثربخش نمودن مستمر نظام آموزش مهندسی سروکار دارد. از آنجا که به مناسبت ده سالگی تأسیس انجمن آموزش مهندسی ایران، گزارشی* در این باره تدوین شده است و ده نوآوری مورد مطالعه قرار گرفته است (دانلود)، در این میزگرد به این نوآوری ها اشاره شد؛ همچنین چهار نوآوری به تفصیل بیشتری تشریح شدند که به شرح زیر هستند:

1- نقش تحول دیجیتالی در آموزش مهندسی؛

2- هم راستایی با پیمان های منطقه ای و بین المللی نسبت به ارزیابی کیفیت و اعتبار سنجی در آموزش مهندسی؛

3- برقراری ارتباط بیشتر میان صنعت و آموزش مهندسی از طریق " برنامه همکارانه صنعت و دانشگاه (Co-op)؛

4- توسعه حرفه ای اعضای هیأت علمی در نظام آموزش مهندسی از طریق برنامه های دانشوری تدریس- یادگیری در راستای دانشجو محوری و ارتقاء مستمر کیفیت پیامدهای یادگیری؛

برگزاری نشست روز آموزش در دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی

نشست «روز آموزش» با هدف ارائه تجربه های نوآورانه آموزشی برای بهبود کیفیت آموزش، 14 اردیبهشت ماه 98 در دانشکده برق دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی برگزار شد. در این نشست ، تعدادی از اعضای هیأت علمی این دانشگاه به ارائه تجربیات بسیار ارزنده آموزشی خود پرداختند. این نشست به دعوت دکتر محمود احمدیان رئیس مرکز ارتقای فرایندهای یاددهی-یادگیری این دانشگاه و با حضور دکتر علی اشرفی زاده معاون آموزشی دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی و دکتر حسین معماریان رئیس کرسی یونسکو در آموزش مهندسی برگزار شد. در پایان نشست، دکتر معماریان جمع بندی مطالب ارائه شده را بیان کردند.

برگزاری کنفرانس ملی ارزیابی کیفیت در نظام های دانشگاهی

دومین کنفرانس بین‌المللی و سیزدهمین کنفرانس ملی ارزیابی کیفیت در نظام‌های دانشگاهی در روزهای 22 و 23 خرداد ماه 98 در شیراز برگزار شد. دانشگاه شیراز، مرکز منطقه‌ای اطلاع رسانی علوم و فناوری و پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) برگزار کنندگاه این کنفرانس بودند. دکتر حسین معماریان، ریاست کرسی یونسکو در آموزش مهندسی، سخنران مدعو این کنفرانس بودند و مقاله‌ای را، تحت عنوان «تشکیل دفتر دادوری: گامی به سوی بهبود کیفیت آموزش عالی»، عرضه کردند. ایشان هم چنین ریاست یکی از میزگردهای این کنفرانس را، با عنوان «درس‌هایی از تجربه ارزشیابی آموزش مهندسی در آموزش عالی ایران»، بر عهده داشتند.

سایر فعالیت ها در سال 1398

آغاز به کار دوره کارشناسی ارشد آموزش مهندسی

اولین دورۀ «کارشناسی ارشد آموزش مهندسی» در مهر ماه 1398، در دانشکدۀ علوم مهندسی پردیس دانشکده‌های فنی دانشگاه تهران، آغاز شد.  با راه اندازی این دوره، به‌تدریج نسلی از متخصصان تربیت خواهند شد، که ضمن داشتن پیشینه تحصیلی مهندسی، با اصول نوین آموزش و باز آموزی، برنامه‌ریزی، مدیریت، مستند سازی و ارزشیابی آموزش مهندسی، در دانشگاه و صنعت، آشنا بوده و خواهند توانست خلاء موجود در این زمینه را برطرف نمایند. ادامه

گزارش توجیهی دوره کارشناسی ارشد آموزش مهندسی را می توانید از اینجا دریافت کنید.

شیوه نامه انتخاب هیأت علمی برگزیده آموزشی

شیوه نامه انتخاب هیأت علمی برگزیده آموزشی با پیشنهاد و تدوین پیش نویس آن توسط دکتر مسعود شریعت پناهی عضو شورای راهبردی کرسی یونسکو در آموزش مهندسی در چندین جلسه شورای راهبردی کرسی، مورد بررسی قرار گرفت و نسخه نهایی آن پس از اعمال نظرات اعضای جلسه برای بررسی مجدد و بهره برداری، به معاونت آموزشی و تحصیلات تکمیلی پردیس دانشکده های فنی دانشگاه تهران ارسال شد.

فراخوان اشتراک تجربیات یاددهی-یادگیری،درآموزش مهندسی

کرسی یونسکو در آموزش مهندسی با همکاری انجمن آموزش مهندسی ایران و شاخه‌های این انجمن در دانشگاه‌های کشور، در سالی که گذشت نسبت به‌ گردآوری تجربیات آموزش مهندسی اعضای هیأت علمی اقدام نمود و بزودی نمونه‌های برگزیده آنها را برای استفاده عموم منتشر می نماید.

برای مشاهده متن فراخوان اینجا را کلیک کنید.

مشارکت کرسی یونسکو در آموزش مهندسی در تأسیس شاخه انجمن آموزش مهندسی ایران در دانشگاه تهران

طبق مصوبه جلسه فروردین ماه 97 شورای راهبردی کرسی یونسکو در آموزش مهندسی، مقرر شد تا کرسی یونسکو در آموزش مهندسی نقش شاخۀ انجمن آموزش مهندسی ایران در پردیس دانشکده های فنی دانشگاه تهران را ایفا کند. به دنبال این امر، شاخه انجمن آموزش مهندسی ایران در دانشگاه تهران از تاریخ 97/11/1 بطور رسمی فعالیت خود را آغاز کرد. اعضای هیات رئیسه این شاخه که همگی عضو شورای راهبردی کرسی یونسکو در آموزش مهندسی نیز هستند، به شرح زیر است: 

دکتر حسین معماریان، رئیس؛ دکتر محمود شاه آبادی، نایب رئیس؛ دکتر رامتین خسروی، خزانه دار و دکتر سیروس زمانی، دبیر.

شرکت در مراسم افتتاح کرسی یونسکو در ترویج علم

مراسم افتتاح کرسی یونسکو در ترویج علم در تاریخ 23 آذر ماه 98 در مرکز تحقیقات سیاست های علمی کشور برگزار شد. کرسی یونسکو در آموزش مهندسی با حضور در این مراسم، آغاز به کار کرسی یونسکو در ترویج علم را به دکتر اکرم قدیمی ریاست این کرسی و همکاران ایشان تبریک گفت. اطلاعات بیشتر در مورد اهداف و دامنه فعالیتهای کرسی یونسکو در ترویج علم را می توانید از اینجا دریافت کنید.  

طرح بررسی موانع و عوامل بازدارنده ارزیابی کیفیت در آموزش مهندسی (کاربردی از روش تحقیق کیفی به شیوه گروه کانونی)

 یکی از اقدامات برنامه ریزی شده برای گرامیداشت تلاش های ده ساله انجمن آموزش مهندسی ایران، انجام یک بررسی درباره موانع و عوامل بازدارنده ارزیابی کیفیت در آموزش مهندسی است. این بررسی با استفاده از روش کیفی و به شیوه گروه های کانونی به انجام رسید. نتایج حاصل از بررسی موانع و عوامل، ده مورد را نمایان کرد که نسبت به عدم مشارکت اعضای هیأت علمی در اجرای ارزیابی کیفیت در آموزش عالی به طور عام و در آموزش مهندسی به طور خاص بیان شده است. در راستای کاهش این موانع و از میان بردن عوامل یاد شده، راه حل های ویژه ای را می توان طراحی کرد و از طریق سیاست گذاری و برنامه ریزی برای ارزیابی در سطح دانشگاه ­های صنعتی و دانشکده­ های مهندسی به اجرا درآورد. این طرح توسط مجری، دکتر عباس بازرگان، عضو شورای راهبردی کرسی یونسکو در آموزش مهندسی در مهرماه 98 اجرا شد. مشروح گزارش طرح را می توانید از اینجا دریافت کنید. 

اهدای جایزه به برگزیده تم ویژه سومین دوره مسابقه ایده های پس فردا در مهندسی عمران

در آبان ماه سال جاري سومین دوره مسابقه "ایده هاي پس فردا" در دانشکده مهندسی عمران دانشگاه تهران برگزارشد. هدف از این مسابقه ایجاد انگیزه و فرصتی براي دانشجویان براي اندیشیدن در وراي مرزهاي دانش امروز و رسیدن به ایده هایی ساختار شکنانه براي تحول دنیاي مهندسی و ترسیم آینده اي سالم و پایدار براي زندگی بشر بود که در قالب آن فضاي مناسبی براي شناسایی نخبگان و پرورش ایده هاي آنها فراهم شد. این مسابقه با ایده گرفتن از مسابقات Blue Sky Ideas که در دانشگاه هاي معتبردنیا در حال برگزاري است، طراحی شده است. مرحله نهایی مسابقه ایده های پس فردا در تاریخ 25 آبان ماه 98 در تالار رجب بیگی دانشکده فنی دانشگاه تهران برگزار شد و با توجه به اینکه در این مسابقه تم ویژه ای نیز برای ایده های آموزش در دانشگاه پس فردا در نظر گرفته شده بود، کرسی یونسکو در آموزش مهندسی و انجمن آموزش مهندسی ایران نیز در برگزاری این مسابقه با دانشکده مهندسی عمران دانشگاه تهران به عنوان برگزار کننده مسابقه مشارکت داشتند. یکی از 6 ایده راه یافته به این مرحله، ایده "لگوی نوری" بود که توسط خانم مارال زمانپور ارائه شد و به استفاده از واقعیت مجازی در حوزه آموزش و شبیه سازی ساختارها و سیستم ها پیش از ساخت و توسعه آنها اختصاص داشت. به ایشان، جایزه ویژه بخش آموزش در دانشگاه پس فردا به همراه تندیس و لوح مسابقه اهدا شد. 

حضور کرسی یونسکو در آموزش مهندسی در بیست و هفتمین کنفرانس سالانه بین المللی انجمن مهندسان مکانیک ایران

کرسی یونسکو در آموزش مهندسی (به همراه انجمن آموزش مهندسی ایران) به منظور معرفی و اطلاع رسانی درخصوص فعالیت های کرسی و انجمن در اولین روز برگزاری "بیست و هفتمین کنفرانس سالانه بین المللی انجمن مهندسان مکانیک ایران و هفتمین کنفرانس صنعت نیروگاه های حرارتی" که در تاریخ 10 اردیبهشت ماه 98 در دانشگاه تربیت مدرس برگزار گردید، در بخش نمایشگاه، شرکت کرد.

وبگاه های مرتبط

فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران                                                                               انجمن آموزش مهندسی ایران                                                                                               فصلنامه آموزش مهندسی ایران
موسسه ارزشیابی آموزش مهندسی ایران                                                                            دانشگاه تهران                                                                                                                            کمیسیون ملی یونسکو
کرسی یونسکو در آموزش مهندسی

اعضای شورای راهبردی کرسی یونسکو در آموزش مهندسی

عباس بازرگان، محمدرضا حائری یزدی، اکرم حسینیان سراجه لو، رامتین خسروی، محمدرضا دلاور، جلیل آقا راشد محصل، بنفشه زهرایی، محمود شاه آبادی، مسعود شریعت پناهی، سید امید فاطمی، رضا فرجی دانا، رضا کراچیان، محمود کمره ای، سید محمدعلی موسویان و  حسین معماریان (رئیس کرسی یونسکو در آموزش مهندسی)

  •  سیروس زمانی (دبیر شورای شاخه انجمن آموزش مهندسی ایران در دانشگاه تهران)
  •  میرعلیرضا مهنا (مسئول روابط بین الملل کرسی یونسکو در آموزش مهندسی)

اعضای هیأت مشاوران کرسی یونسکو در آموزش مهندسی

عباس آخوندی، جعفر توفیقی داریان، پرویز جبه دار مارالانی، جلال حجازی، محسن خلیلی، پرویز دوامی، ناصر سلطانی، محمدرضا عارف،علی غفاری، مقصود فراستخواه، محمد کارآموز، علی مقداری، منصور نیکخواه بهرامی و محمود یعقوبی

دبیرخبرنامه: آزاده معماریان

دفتر کرسی یونسکو در آموزش مهندسی:

تهران، خیابان طالقانی (بین وصال و قدس)، شماره 429، طبقه اول، واحد 1 ؛کدپستی: 1417713763؛

 تلفن: 88992215؛ نمابر: 88953188؛ 

                                                             رایانامه: ucee@ut.ac.ir؛ وبگاه: www.ucee.ir.    

منتظر دریافت نظرات، راهنمایی ها و پیشنهادهای شما درباره خبرنامه و فعالیت های کرسی یونسکو در آموزش مهندسی هستیم.

.

MailerLite