December nieuwsbrief van de Vrije Academie Nunspeet

Vrije Academie Nunspeet

Nieuwsbrief december 2019

Kerstboom

Vorig jaar was het enthousiasme zo groot dat we dit jaar weer een grote kerstboom in de hal zetten, gevuld met wat er vorig jaar gemaakt is en met nog heel veel plaats voor nieuwe creaties!

De enige restrictie is dat het aan een takje moet kunnen hangen, verder is alles welkom; hout, papier, karton, klei, glas, schilderijtjes enz. enz. 

Samen maken we er weer iets heel moois van!

Nieuwe docenten

Krista Israel

Krista Israel is de nieuwe docent Glas. Ze volgt Kim ten Oever op, die naar Zweden emigreert.

Krista Israel woont en werkt in Woudenberg.
Ze is opgeleid aan het Instituut voor Kunst & Ambacht in België –  Hogere Graad Glaskunst en Specialisatie Graad Glaskunst. Ze is bekwaam in diverse glastechnieken als ovengevormd glas (kilncasting, pâte de vere, fusing) en flamework (glas smelten en vervormen dmv een propaan/zuurstofbrander).

Het gebruik van meerdere technieken om tot complexe werken te komen is gebaseerd op de complexiteit van de samenleving. Krista probeert de dubbelzinnigheid ervan te vangen in gelaagde werken die zowel persoonlijke als universele gevoelens raken. Glas heeft als materiaal veel te bieden door haar natuurlijke eigenschappen – ze is warm en koud, kleurrijk of kleurloos, bros en hard, zijdezacht en ruw, transparant en ondoorzichtig, reflecteert en vergroot. Krista maakt bewust gebruik van deze eigenschappen in haar werk om gedachten en emoties te versterken.

Krista neemt deel aan nationale en internationale tentoonstellingen en heeft diverse artist residencies in China gedaan. Haar werk is vertegenwoordigd in internationale openbare glaskunst collecties. Krista schrijft artikelen voor het kwartaalblad GLAS van de Vereniging Vrienden van Modern Glas over in Europa gevestigde glaskunstenaars.

Zij geeft cursussen en workshops aan volwassenen en werkt mee in schoolprojecten van het middelbaar onderwijs.

Haar website. Kristaisrael.com

Annemieke Alberts

Bij deze wil ik me voorstellen als de docent die voor Philip Knipscheer invalt op de dinsdagmiddag en woensdagavond. Mijn naam is Annemieke Alberts. In 1995 rondde ik de docentenopleiding beeldende kunsten af in Amsterdam. Omdat ik me daarna vooral eerst wilde ontwikkelen als zelfstandig beeldend kunstenaar beperkte ik het lesgeven tot hier en daar een workshop en later wat lessen in mijn atelier.
Ik woon en werk in Amersfoort, heb een gezin met twee (volwassen) jongens. Wat mijn vrije werk betreft maak ik regelmatig tentoonstellingen, o.m. met Galerie Roger Katwijk in Amsterdam. (www.annemiekealberts.nl)
Met het lesgeven aan de VAN is er meer balans gekomen tussen het terugtrekken in mijn atelier en het doorgeven van de liefde voor dit vak. Ik kom dan ook met veel plezier naar Nunspeet en zal dit zeker het hele schooljaar blijven doen.

Kunstfilosofie

In januari start er weer een cursus kunstfilosofie!

In deze cursus maakt u in zes bijeenkomsten kennis met kunstfilosofie. In iedere bijeenkomst gaan we actief aan de slag met een kunstwerk en/of een filosofische kwestie en oefenen we ons in het stellen van vragen, beargumenteren van gedachten en verwonderd stilstaan bij vanzelfsprekendheden.

Vragen die daarbij aan de orde komen zijn bijvoorbeeld:

  • Wat is eigenlijk ‘kunst’?
  • Wat betekent het dat we iets ‘mooi’ vinden?
  • Moet je een kunstwerk begrijpen om het te kunnen waarderen?
  • En wat ‘begrijp’ je dan?
  • Wat is de relatie tussen schoonheid en moraal?
  • Moet kunst ergens goed voor zijn?
  • Zit de betekenis van een kunstwerk in de gedachten van de maker, of in de waarneming van de beschouwer?

In korte presentaties en aan de hand van enkele teksten maken we daarnaast kennis met de ideeën van verschillende filosofen die zich intensief met kunst en schoonheid hebben beziggehouden. Aan de hand van hun ideeën scherpen we onze eigen gedachten. 

Bij de cursus maken we gebruik van een reader, die bij de eerste bijeenkomst wordt uitgedeeld.

Docent: Liesbeth Vroemen.

Data: maandagavond: 27 januari, 3 februari, 10 februari, 17 februari, 9 maart, 16 maart 2020.

Tijd: 19.30 tot 21.45.

Inschrijven kan via de website of op de intekenlijst in de hal.

De prijs van de cursus is 75 euro.

 

Schilderijen op zolder

Bij de decembermaand horen cadeautjes. Op zolder, twee trappen op vanuit het lokaal van Serob, staan heel veel schilderijen. Ooit achtergelaten of vergeten. Wat zou het leuk zijn als die nog een tweede leven krijgen!

Kies maar uit, alles wat tegen de rechterwand staat mag meegenomen worden.

Met grote dank aan Jules, die de zolder al zo enorm opgeruimd heeft!

In Memoriam Anthea Simmonds

Ons bereikte het droevige bericht dat Anthea Simmonds op 8 december is overleden. We kennen haar als onze oud-cursist, oud-docente en vormgeefster van onder andere de studiegids en het boek Meester-Leerling.

Anthea was al geruime tijd ziek, maar knokte zich op een bewonderenswaardige wijze door de kuren en de pijn heen. Haar overlijden kwam toch nog onverwacht.

We zullen in haar een zeer getalenteerde kunstenares, een bevlogen docente en eigenzinnige vormgeefster missen!! De uitvaart zal in besloten kring plaatsvinden.

We wensen Rob, Tom en Sjoerd en alle mensen die haar lief waren, heel veel troost.

Vrije Academie Nunspeet

Stationslaan 28
Nunspeet 8071 CM
info@vrijeacademienunspeet.nl

www.vrijeacademienunspeet.nl

SHARE TWEET
MailerLite