Gott nytt 2019!

Aha, nu undrar du varför det står Naprapatbussen som avsändare när du får nyhetsbrevet för så brukar det minsann inte vara. Och så ska man komma ihåg att det är nytt år också. Och så lär man sätta på sig broddar och dubbla knäskydd om man ska ut och gå. Inte lätt att hålla reda på allt!
Jo, men det här med Naprapatbussen har ju lite med det nya året att göra. Det är nämligen så att vi ju ska slå oss samman med en annan verksamhet i mars och därmed kommer namnet Hälsostyrkan så småningom att fasas ut. Så varför inte börja det nya året med att vänja er lite, tänkte vi, och döpte om nyhetsbrevet till Naprapatbussens. Inte värre än så. Allt är som vanligt. Och vi är också som vanligt om än lite rundare om magen på sina ställen.
Precis som vanligt ska vi också fortsätta anatomiresan och nu är vi framme vid underarmens muskulatur. Ni är nog lika less som oss på detta nu så sedan får det faktiskt vara nog med anatomilektioner. Så det så!
Trevlig läsning!

Underarmens muskulatur

Muskulaturen i underarmen delas in i "böjare" (flexorer) och "sträckare"(extensorer) utifrån dess funktion i handled och fingrar. 

UNDERARMSFLEXORERNA

Underarmens flexormuskulatur avser de muskler som ligger på samma sida som handflatan. Dessa muskler delas in i djupa och ytliga flexorgruppen.

Musklerna i den ytliga gruppen är:

 • M. Pronator teres
 • M. Flexor carpi radialis
 • M, Palmaris longus
 • M. Flexor digitorum superficialis
 • M. Flexor carpi ulnaris

Musklerna i den djupa gruppen är:

 • M. Flexor pollicis longus
 • M. Flexor digitorum profundus
 • M. Pronator quadratus


Flexorerna utgår från överarmens nedre del och löper över armbågsledens insida och över handleden på handflatans sida för att slutligen gå ut i fingrarna i form av muskelsenor.

Funktionen hos flexormuskulaturen är att böja handleden i handflatans riktning och böja alla fingrar i samtliga leder.

Flexormuskulaturen kan bli förkortade vid långvarigt statiskt arbete såsom arbete vid datorn exempelvis. Yrkesmän/kvinnor som jobbar mycket med händerna (snickare, elektriker, massörer, naprapater mfl) drabbas också ofta liksom gymnaster, klättrare och hockeyspelare.

Spända och förkortade muskler kan ge:

 • Värk och smärta i underarmen och ut i fingrarna
 • Smärta på insidan av armbågen, så kallad ”golfarmbåge”

 

UNDERARMSEXTENSORERNA

Underarmens extensormuskulatur ligger på baksidan och utsidan av underarmen. Även dessa delas in två grupper; ytliga och djupa.

Musklerna i den ytliga gruppen är:

 • M. Brachioradialis
 • M. Extensor carpi radialis longus
 • M. Extensor carpi radialis brevis
 • M. Extensor digitorum
 • M. Extensor digiti minimi
 • M. Extensor carpi ulnaris

 

Musklerna i den djupa gruppen är:

 • M. Supinator (ingen extensor)
 • M. Adbuctor pollicis longus
 • M. Extensor pollicis brevis
 • M. Pollicis longus
 • M. Extensor indicis

 

De flesta av extensorerna utgår från överarmens nedre utsida. De går på utsidan av armbågsleden och över handleden på handryggssidan för att sedan gå ut i fingrarna och handen i form av muskelsenor.

Extensorerna böjer i armbågsleden och extenderar handleden i handryggens riktning. De sträcker även fingrarna i alla leder.

Även extensorerna kan bli förkortade på grund av statiskt arbete vid datorn eller finmekaniskt arbete. Yrkesmän/kvinnor som arbetar mycket med händerna drabbas även här ofta liksom klättrare, gymnaster och styrketräningsutövare.

Spänd och förkortad muskel kan ge:

 • Smärta och värk i underarmen
 • Smärta och värk på armbågens utsida, så kallad ”tennisarmbåge”
 • Smärta och värk i fingrarna


Under de senaste åren har dessa muskler fått mycket uppmärksamhet då många sjukskrivit sig till följd av värk och smärta i dem. Av underarmens extensorer är M. Extensor carpi radialis longus och brevis de man lättast kan härleda smärtor till vid statiskt arbete med musen. Dessa muskler klarar av mycket men månad efter månad och år efter år med samma arbete utan vila gör att de till slut ger upphov till smärta och värk i ren protest. Att bli fri från smärtor i underarmen kräver generellt sett stor ihärdighet med egen stretching, excentrisk träning och ibland behandling i form av kraftig mjukdelsbehandling såsom exempelvis massage och akupunkturbehandling. Det som tar år att bygga upp tar också längre tid att bli kvitt varför ett långsiktigt tänkande är viktigt vid den här typen av besvär.

Nyheter på kliniken

SAMMANSLAGNING I MARS

Det finns ingen anledning att oroa sig för allt kommer i stort vara som vanligt men från och med den första mars kommer vi, som vi redan berättat, slå oss samman med en annan naprapatverksamhet. Det innebär att ni kommer se lite fler naprapatansikten på kliniken men Linda och Anette blir kvar som vanligt. Helena och Emma kommer dock verka lite i kulisserna då de, i samband med detta, går på mammaledighet. Mer info i nästa nyhetsbrev då alla smaskiga detaljer kommer avslöjas! Wiiii!

NYTT PRIS

Ja men okej då, lite förändringar måste ske och detta är priset! Vi höjer alltför sällan och helst vill vi jobba gratis men när vi slår oss samman måste vi alla hålla samma prisnivå känner vi (för vi ska ju samarbeta, inte konkurrera!). Så från och med den första mars höjer vi priset för naprapatbehandling till 690 kr. Så passa på att gå innan så känner det helt plötsligt som ett kap! ;)

Naprapatbussen

NAPRAPATBUSSEN 3.0

Det närmar sig med stormsteg och snart, närmare bestämt v. 5, ska den nya Naprapatbussen 3.0 vara klar att tas i bruk! Visst är den fin?!
Många frågar vad som händer med den gamla och svaret på den frågan är att den först och främst ska renoveras och repareras för att sedan tas i bruk igen. Detta under förutsättning att vi har jobb såklart men siktet, ambitionen och modet är högt inställt och inom ett år siktar vi på att ha två bussar på rull i Storstockholm. Vet du någon som behöver världens bästa hälsovård på sitt företag? Tveka inte att sprida ordet! (Men glöm inte att ange källan till ryktet så vi får chansen att tacka dig ordentligt!)

PERSONALREKRYTERING

Just nu pågår rekrytering av duktiga naprapater som kan ta Helenas plats under tiden hon är på mammaledighet och som kan hjälpa oss när vi expanderar verksamheten. Vet du någon grym naprapat som skulle passa in i vårt team? Be hen skicka sitt CV till linda@naprapatbussen.se

 

 

Varma kramar från oss till dig!

Anette, Emma, Helena och Linda

Naprapatbussen Sverige AB

Odengatan 8, 114 24 Stockholm, Stockholm
Sweden

MailerLite